2 Mayıs, 2024

Kendini İnsanlığa Adamış Emekçi Görev Köpekleri

Köpek dostlarımızla hayatlarımız buluştuğundan beri onların yoldaşlığı her zaman bir adım ötemizde olmuştur. Çünkü onların muhteşem, koku alma, iz sürme, işitme, hissetme duyuları bizim fiziki ve biyolojik faaliyetlerimizin çok çok üzerindedir. Onların bu üstün yeteneklerine ek güçlü zekâ seviyelerinden ve güçlü beden yapılarından da yararlanmaktayız. Biz insanlar için her ân hayatlarını korkusuzca, hiç düşünmeden ve fedakârca ortaya koymaktadırlar.


Görev bilinciyle yetiştirilen köpek dostlarımızın üstün becerileri ile hangi zorlu çalışmalarda yer aldıklarını, insanlık için nasıl kendilerini adadıklarını bu yazımızda sizlere anlatmak istedik.



Yer Aldıkları Hayat Kurtarıcı Zorlu Görevler


ARAMA KURTARMA KÖPEKLERİ: Doğal afet bölgeleri, kaybolan kişinin izini sürme, kişiyi kurtarma, nesne bulmak için özel olarak eğitilen köpek dostlarımızdır. Enkaz, çığ düşmesi gibi afet bölgelerinde yer belirlemede görev alan dostlarımız birçok insan ve hayvanın hayatını kurtarmıştır ve kurtarmaya devam etmektedir. Narkotik bulma ve mühimmat tespitlerinde de oldukça yüksek güvenirliliğe sahiplerdir. Border Collie, Alman Çoban Köpeği, Golden Retriever, Labrador ırkları arama kurtarma köpekleri arasında en çok bilinen türlerdir.


İZ TAKİP KÖPEKLERİ: Kaybolan insan, kaçak suçlu ve firari mahkûmların izini süren, ayrıca yer tespitinde görev alan dostlarımızdır. Jandarma arama kurtarma faaliyetlerinde hassas burunları ile görev almaktadırlar. Hollanda Çoban Köpeği, Golden Retriever, Alman Çoban Köpeği, Bernese Dağ Köpeği iz takip köpek ırkları arasındadır.


ÇOBAN KÖPEKLERİ: Özellikle sürüleri, çiftlik hayvanlarını kontrol altında tutmak için, sürü idaresinde görev alan oldukça çevik köpek dostlarımızdır. Alman Çoban Köpeği, Border Collie, Hollanda Çoban Köpeği en bilinen çoban köpek türleri arasındadır.



KANSER TESPİT KÖPEKLERİ: Yapılan klinik araştırmalar köpeklerin, gelişmiş koku alma duyuları ile erken aşamadaki kanser tespitini yapabildiğini göstermiştir. Akciğer, mesane, yumurtalık ve meme kanserlerini hassas koku alma duyuları ile ayırt edebilmektedirler. Tümörlerin kendine has ayırt edici kokuları olduğu ve köpeklerinde bunu algılayabildikleri yönünde görüşler mevcuttur. Siyah Labrador ve Beagle ırkları kanser tespit köpek türleri arasındadır.


KADAVRA KÖPEKLERİ: Emniyet birimlerine adli vakalarda yardımcı olmak üzere eğitilen köpeklerdir. Gelişmiş koku alma duyularından cansız insan tespitinde yararlanılmaktadır. İKA (İnsan Kalıntısı Arama) birimlerinde zorlu ve yıpratıcı görevler üstlenmektedirler. Akan suyun altında dahi cesetleri koku duyuları ile tespit ettikleri bilinmektedir. Bloodhound, Alman Çoban Köpeği türleri en bilinen kadavra köpek türleri arasındadır.


POLİS KÖPEĞİ: Emniyet güçlerinde asayişi korumak üzere görevlendirilen personeli korumak için eğitilen köpeklerdir. Suçluları yakalamak ve yakalanan suçlunun kaçmasını engellemek üzere eğitim görürler. Bazı polis köpeklerinin çelik yelek, rozet ve üniforması vardır. Dogo Argentino, Doberman, Alman Çoban Köpeği, Belçika Çoban Köpeği, Hollanda Çoban Köpeği, Boksör, Rotweiler, Büyük Schnauzer polis köpeği olarak görev yapan türler arasındadır.



DEDEKTÖR KÖPEKLER: Oldukça tehlikeli ve hayati risk taşıyan bu görevde köpek dostlarımız güçlü koku alma duyuları sayesinde emniyet ve askerî birimler için mayın tespiti, uyuşturucu madde, kaçak ve sahte ürünlerin tespitinde görev almak üzere özel eğitilen köpek birimidir. Alman Çoban Köpeği, Belçika Çoban Köpeği, Beagle, Bloodhound, Springer Spaniel, Labrador Retriever, Dogo Argentino dedektör köpekler arasında eğitilen türlerdir.


Dünya çapında 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı olarak kutlanmaktadır. Biz de Emamapet ailesi olarak insanlık için, insanlığa yardım etmeleri amacıyla yetiştirilen özel görev köpeklerini anarak bu tüylü sevimli dostlarımızın 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramını kutlamak istedik. Onların varlığı bizim için hayatî derecede önemlidir. Yoldaşlığımızın daimî baki kalması için sokakta gördüğünüz can dostlarımız köpekler için elinizden geleni yapmayı ihmal etmeyin. Bir kap mama bir kap su koymak, yardıma ihtiyaçları varsa bunu fark etmek ve yardımcı olmak, onların yanlarında olduğumuzu hissettirmek köpek dostlarımız için en büyük iyilik olacaktır.