15 Mayıs, 2024

Dwelf Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Kısaca “Elf Kedisi” eşi benzeri olmayan, görünüşüyle ve bakışıyla dikkatleri üzerinde toplayan melez bir ırktır. Yapay seçilimle yani insanların bilinçli tercihleriyle, Sfenks, Munchkin ve American Curl kedi ırklarından üretilen melez bir türdür. Aşırı büyük kulaklarından ötürü kendisine “Elf” ismi layık görülmüştür. Munchkin ırkının kısa bacaklarını, Sfekns’in tüysüz derisini genetik miras alan benzersiz bir kedidir. American Curl ile çiftleştirildiği zaman kıvrımlı kulaklara sahip olmaktadır. 2007 yılında Kim Mueske tarafından Dwelf kedisi yetiştirilmiştir. 2015 yılında ise Dwelf kedi ırkını Uluslararası Kedi Derneği (TICA) resmi olarak tanımıştır.


Özel bakım ve ilgi isteyen Elf Kedileri hakkında bilinmesi gereken detayları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.


Karakter-Kişilik Özellikleri


Bitmek bilmeyen enerjisi ve fazlasıyla hareketli olan Elf Kedileri vakit geçirmekten hoşlanacağınız bir ırktır. Yaşadığı aile bireyleriyle zaman geçirmekten, oyunlar oynamaktan büyük zevk alırlar. Sosyalleşmek doğalarında vardır bu nedenle yalnız kalmaktan asla hoşlanmazlar. Yalnız kalmaması ve sıkılmaması için yanına gelecek kedi arkadaş onu çok mutlu edecektir. Tabii belirtmekte yarar görüyoruz hiçbir kedi, evde tek başına uzun saatler yalnız bırakılmamalıdır. Sorumluluk almadan önce bu konuyu düşünmenizi tavsiye ediyoruz. Elf Kedileri ilk bakışta sert ve soğuk görünseler de tam aksine sıcakkanlı ve sevecendirler. Size sevgiyle bağlanır. Arkadaş canlısı tavırlarıyla ev içerisinde eğlenceli oyunlar yaratmanızı ister. Aynı zamanda meraklı ve oldukça zekidirler. Evin içerisindeyken odaları keşfetme arzusuyla dolup taşar. Küçük kedinizin meraklı gözlerle, sevimli tavırlarıyla etrafta dolaştığını görebilirsiniz.



Fiziksel Özellikleri


Elf Kedi ırkı kendine has karakteristik özelliklere sahiptir. Deri renkleri uçuk pembe tonlarında beje yakındır. Deri üzerinde koyu renk lekeler bulunan türleri de vardır. Atletik ve çevik yapıda olmasını sağlayan uzun, ince bir vücudu vardır. Orta boylarda bir ırktır, cüce cinsi kedi olarak anılmaktadır. Vücudu orantılı, sıkı ve kaslıdır. Ona baktığınızda bu özelliklerini rahatça fark edebilirsiniz. Normalden daha kısa bacaklarının olması onu benzersiz ve aşırı derecede sevimli yapar. Büyük ve çıkıntılı kulakları dikkat çekicidir. Kulak ucu kısmının yukarı doğru kıvrımlı olması göze güzel gözüken ince bir detaydır. Mavi ve yeşil renklerdeki iri ve yuvarlak gözleri ise bütün ihtişamıyla üzerinizde olur. Neredeyse tüysüz bir ırktır, başının üzerinde hafif tüyler vardır.


Diğer Evcil Hayvanlar ve Çocuklarla İlişkisi


Yabancı kişiler, diğer evcil hayvanlarla özellikle kedilerle ilişkileri kuvvetlidir. Yabancılık çekmeden onlarla hemen kaynaşmak, oyunlar oynamak ister. Yaklaşımı sıcak ve dostane olur. Oyun oynamayı seven doğası ile çocukların ilgi odağı olur. Saatlerce mutlulukla eğlenceli oyunlar oynadıklarını görmek sizi mutlu edecektir.



Eğlence Zamanlarında Neler Yapılmalı?


Aktivite saatlerinde oyunlar oynamayı, sınırsızca eğlenmeyi çok sever. Mekân içerisinde tırmanabilecekleri alanlar mutlaka olmalıdır. Yüksek noktalara çevik hareketlerle çıkıp yaşadığı ortamı gözlemlemek isteyecektir. Farklı kedi oyuncakları alarak Elf Kedinizi mutlu edebilirsiniz. Birikmiş enerjisini atması için alternatif oyunlar yaratmak sizin elinizde. Beraber zaman geçirmek ruhsal ve fiziksel gelişimi için de gereklidir. Aranızdaki sevgi bağının güçlenmesi için de faydalı olacaktır. Ayrıca sorumluluk alabilecek imkânınız varsa sevimli başka bir kedinin varlığı küçük Elfinizi memnun ve mutlu edecektir.


Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?


Elf Kedi ırkının hayatında özel diyet programı mutlaka olmalıdır. Yaşam evresi, vücut bütünlüğü, kilo, fiziksel aktivite, kısır olma durumuna bağlı olarak değişen detaylara göre kaliteli kuru/yaş mama seçimi yapılmalıdır. Günlük alması gereken protein, yağ, vitamin ve mineralleri almalıdır. Mama porsiyonu ve ölçü miktarı için veteriner hekime danışmanız, bilgi almanız çok önemlidir. Tam ve dengeli beslenmesinin ön koşuludur. Her kedinin karakter ve kişilik yapısı farklıdır, evrensel değerler sağlığı için tehdit oluşturabilir bunu unutmayın. Elf Kedilerinin ufak yapıları itibariyle metabolizmaları yüksektir bu nedenle beslenme düzeninde hakimiyet kurmak obezite riskini ortadan kaldıracaktır. Elf Kedi ırkının uzun, sağlıklı ve mutlu bir ömrü olması için hayatında özel diyet programının olması şarttır. Mama kabının yanında her daim taze ve temiz içme suyunu bulundurmayı da ihmal etmeyin.



Bakım Rutininde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nadir ve aynı zamanda hassas bir ırk olan Elf kedi ırkı için özel bakım uygulamanız gerekir. Gerekli özeni göstermeniz sağlığı için mühimdir. Tüysüz kedi ırklarının bakımları faklıdır. Bunun için öncelikle mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Cilt sağlığını korumak amacıyla kediler için özel olarak formüle edilmiş özel bakım losyonlarına ihtiyaç duyarlar. Onları koruyacak kürkleri yoktur bu nedenle dış koşullarda tehditlere açık hâle gelirler. Pencere önü güneşlenme zamanlarında mutlaka kediler için özel olarak üretilen güneş kremlerini kullanmaları gerekir. Deri enfeksiyonu ve mikroplarına karşı savunmasız oldukları için bu konular üzerinde hassasiyetle durmanız gerekir. Elf Kedi ırkının düzenli yıkanması deri sağlığı için gereklidir. Banyo sonrası üşümemesi için iyice kurulamanız ve yumuşak havlularla sarmanız gerekir.


Soğuk ve sıcak havalara karşı toleransları yoktur. Bedenlerini sıcak tutacak, mevsim şartlarına uygun kıyafet giydirmeniz kendisini daha rahat ve güvende hissetmesini sağlar.



Bakım rutinlerinde tırnak kesimi ihmal edilmemelidir. Ek olarak enfeksiyon oluşumunu engellemek için göz, kulak ve burun temizliği aksatılmamalıdır. Periyodik olarak özel solüsyonlarla temizlenmeli ve bakımları yapılmalıdır. Veteriner hekimin belirttiği aşı takvimine uyulmalı, sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.


Şaşırtıcı güzellikleriyle büyüleyici, bakışlarıyla sizi mest eden Işık Elfleri aslında büyülü güçleri olan doğaüstü varlıklardır. Güneş gibi göz alıcı ışık yayarlar ve çocuklar kadar masumdurlar. Puslu sabahlardaki danslarına eşlik etmek isterseniz geçen zamanı unutabilirsiniz. Hayatlarındaki oyun ve neşenin eksik olmaması için minik Elf Kedinize sevginizi ve ışığınızı gösterin. Onu mutlu etmek için elinizden geleni yapın.