15 Mayıs, 2024

Yorkshire Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

"Yorkie" lakabıyla tanınan Yokshire Terrier görünüşü, tatlılığı ve size bakan minicik gözleriyle oldukça sevimli bir ırktır. Anavatanı İngiltere’dir. 1800’lerde maden işçileri, madenlerdeki fareleri yakalaması için yetiştirmiştir. Fakat daha sonra Viktorya Dönemi’nde soylu üst sınıflar tarafından fark edilir. Özellikle İngiliz üst sınıf kadınlarının gözbebeği hâline gelir. “Şahane Macera” filminde Audrey Hepburn, Yorkshire Terrier köpeğiyle birlikte rol almıştır. Böylelikle sinema filmleriyle de ününe ün katmıştır.



Karakter-Kişilik Özellikleri


Narin ve zarif görünüşüne ek sevgi dolu bir kalbi, enerjik doğası vardır Yokshire Terrier’in. Minik, peluş oyuncağı andıran görüntüsüyle sizi kendisine âşkla bağlar. Hassas ve duygusal olması aranızdaki iletişimi güçlendirecektir. Aile üyelerine bağlılığı oldukça yüksektir. Size olan düşkünlüğü en seveceğiniz özelliklerinden biri olacaktır. Yokshire Terrier ırkında karakter ve kişilik özellikleri farklılık gösterebilmektedir. Bu da küçük dostunuza nasıl eğitim verdiğiniz, onu nasıl yetiştirdiğiniz hatta sizin karakter yapınıza göre de değişiklik gösterebilmektedir. Hem sosyal, dışadönük olması hem de hareketli ve macera perver mizacı birlikte keyifli dakikalar yaşamanızı sağlayacaktır. Yorkshire Terrier köpekleri oyun oynamaya bayılır, bu sırada hızlı hareketlerini görebilirsiniz. Cesur ve korkusuz yapısı Terrier ırkından geçen genetik bir mirastır. İnatçı, otoriter ve alıngan olabilirler. Kocaman sevgi dolu kalbiyle ailenizin en sevilen üyesi olmaya adaydır. Yalnız kalmaktan asla hoşlanmaz, aile bireyleriyle zaman geçirmekten büyük keyif alır. Bu nedenle yoğun iş temposunda biriyseniz ve dışarda geçirdiğiniz zamanlar fazla ise Yorkshire Terrier bakımını üstlenmemenizi tavsiye ediyoruz. Küçük dostunuz bu durumdan oldukça mutsuz olacaktır, strese girecektir.



Fiziksel Özellikleri


Yorkshire Terrier’in boyu en fazla 23 cm’dir. Ağırlığı ise ortalama 3–4 kg arasındadır. Bu nedenle en küçük köpek ırkı ödülünü almaya hak kazanmıştır. Kürkü uzun, yumuşak ve ipeksi yapıda olup göz alıcı parlaklıktadır. En belirgin tüy rengi olarak altın sarısı renk tonlarının hâkim olduğu kahverengi ile bilinmektedir. Sarı-siyah kürk renginde olan Yorkshire Terrier köpeklerini de görebilirsiniz. Yuvarlak, koyu renk gözleri vardır. Kaslı ve güçlü küçük bacakları hızlı hareket etmesini sağlar. Vücudu ile orantılı kafa yapısı vardır. Zeytini andıran orta büyüklükte siyah bir burna sahiptir. Sırt çizgisinden yüksek gür tüylerle kaplı kuyruğu bulunur. Orta derecede havlar. Ancak tehlike anında uyarı amaçlı veya başka köpeklerle karşılaştığı zaman havladığını duyarsınız. Hem az havlaması hem de küçük yapıları apartman yaşamına kolay uyum sağlamasına yardımcı olur. Bahçe gibi açık alanlar yaşaması için elverişli iklimi sağlamaz çünkü tek katmanlı tüy yapısı vardır, soğuk havalara karşı toleransı yoktur. Çabuk üşütüp, hasta olabilirler.


Diğer Evcil Hayvanlar ve Çocuklarla İlişkisi


Çocuklarla iletişim yönleri kuvvetlidir. Dikkat edilmesi gereken nokta çocuklarınızla oyunları sırasında büyüklerin gözetiminde olmasıdır. Ufak yapıları nedeniyle zarar görebilirler. Aile büyüklerinin denetiminde bir oyun her şeyin yolunda gitmesini sağlayacaktır. Yabancı insanlar ve diğer evcil hayvanlara karşı ilk etapta mesafeli yaklaşırlar. Alışma sürecinden sonra yaşadığı uyumu görebilirsiniz. Cesur ve korkusuz yapısıyla zaman zaman büyük köpeklere kafa tuttuklarını dahi görebilirsiniz.



Egzersiz İhtiyacını Karşılamak


Yorkshire Terrier ırkının enerjik yapısı aktivitelerinden keyif almasını sağlar. Aile üyeleriyle zaman geçirmekten, oyunlar oynamaktan, yürüyüş yapmaktan hoşlanırlar. Hem ruhsal hem fiziksel sağlığı için bu rutin egzersiz ve spor programları aksatılmamalıdır. Küçük yapısı nedeniyle çabuk yorulacağını düşünebilirsiniz fakat asla yorulduğunu göremezsiniz. Yorkshire Terrier köpeğinin temposuna siz ayak uydurmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca tempolu, uzun yürüyüşlerden de oldukça zevk alır. Birikmiş enerjisini tüketene kadar küçük köpeğinizi yorabilirsiniz. Mutlu ve huzurlu olduğunu sizinle zaman geçirmekten ne kadar çok hoşlandığını size olan bakışlarından görebilirsiniz. Köpek parklarında gezmek, köpeğinizin sosyalleşmesi ve kendi karakterini geliştirmesi için mühimdir. Dışarıdaki aktivite saatlerinde Yorkshire Terrier köpeğinizi iklim şartlarına uygun giydirmeyi ihmal etmemelisiniz. Soğuk ve nemli havalara duyarlı olan küçük köpeğinizi, iklim şartına uygun, bedenini sıcak tutacak kıyafetler ile giydirmeniz, kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.


Eğitim Programı Nasıl Olmalıdır?


Yorkshire Terrier ırkına yavruluk döneminde temel eğitim verilmesi gerekir. Zekâ seviyesinin yüksek olması eğitim programını hızlı kavramasına, komut ve kurallara uymasında zorluk çekmemesine yardımcı olur. Profesyonel kişilerden verilecek eğitim önemlidir. Eğitim modülünde; pozitif yönde pekiştirme, ödül maması ve sevgi sözcüklerinin kullanılması küçük köpeğinizin teşvik ve motive olması için şarttır. Sert tavır, otoriter yaklaşım, bağırmak ve kötü söz köpeğinizin strese girerek sizden korkmasına neden olur. Bu tavır ve davranışların gösterilmemesi gerekir. İleri yaşam evrelerinde huzurlu, sakin ve mutlu bir birey olması için eğitim programının katı olmaması gerekir. Ayrıca köpeğinizin küçük ve savunmasız olduğunu düşünerek, ona karşı korumacı yaklaşmanız, fazla ilgi göstermeniz durumun da şımararak en ufak bir şeyden korkar pozisyona evrilmesine neden olabilir. Bu da istenmeyen davranışların oluşmasına neden olacağı için eğitmenler tarafından tavsiye edilmemektedir.



Beslenme Programında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yorkshire Terrier ırkının mama seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar; yaşam evresi, yaşam tarzı, fizyolojik ve genel sağlık durumu, kısır olma durumu, günlük aktivitede harcadığı enerjidir. Bu koşullara göre seçilecek kaliteli kuru/yaş mama köpeğinizin ihtiyacı olan vitamin, mineral, protein ve yağı karşılaması gerekir. Vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlayacak tam ve dengeli bir öğün hayatında olmalıdır. Yanında taze ve temiz içme suyu her daim bulunmalıdır. Yavruluk ve yetişkinlik dönemlerine uygun alması gereken besin değerlerini mutlaka almalıdır. Doğru porsiyon ve ölçü miktarı için mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.


Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?


Kısa Tüylü Yorkshire Terrier köpeklerinin tüyleri karışmaması için iki günde bir mutlaka taranmalıdır. Uzun Tüylü Yorkshire Terrier köğeğinin ise her gün taranması ihmal edilmemelidir. Tüy bakımının doğru yapılması parlak, ipeksi ve güzel kürkünün olmasını sağlar, derisinin de nefes almasına yardımcı olur. Yorkshire Terrier köpeklerinin gözlerinin önündeki tüyler uzar, bunlar bir süre sonra yemek yemesinde sorunlara ve göz iltihaplanmalarına yol açar. Köpeğinizin rahatı için bu uzayan saçları kafa yapısına uygun kestirebilir veya farklı şekillerde minik, şeker tokalarla toplayabilirsiniz. Ne kadar sevimli olduklarını görmek küçük dostunuza sizi daha da bağlayacaktır. Tüy bakımlarında eksik edilmemesi gereken diğer önemli nokta yıkanmadır. Dışarda geçirdiği süre ve kirlenme sıklığına göre tüylerini yıkamak köpek dostunuzu rahatlatacaktır. Yıkanma sırasında köpekler için özel olarak formüle edilmiş (deri ve tüy yapısına uygunluğuna bakılmalıdır.) köpek şampuanı kullanmanız gerekir. Veteriner hekiminizin onayı ve bilgisi dahilinde olmalıdır. Duş sonrası tüylerinin kuru olmasına dikkat edilmelidir. En son olarak da tüylerini taramak yumuşak ve ipeksi parlaklıkta kürkünün olmasını sağlar. Her yürüyüş sonrası pati altı kontrol ve bakımı unutulmamalıdır.


Ek olarak haftalık bakım rutininde; iki veya üç defa dişlerinin fırçalanması gerekir. Kir nedeniyle enfeksiyon oluşmaması için; göz, burun ve kulak temizliği aksatılmamalıdır. Uzama sıklığına bağlı olarak tırnak kesimi ihmal edilmemelidir. Veteriner hekim tarafından yapılan aşı ve genel sağlık kontrolleri de aksatılmamalıdır.



Genel Sağlık Durumu


Yorkshire Terrier köpeklerinde sık görülen bazı rahatsızlar vardır. Bunlar; çürük diş problemi, boğulma riski, bronşit sorunu, hassas sindirim sistemi, anesteziye karşı zayıf dirençtir. Bu sağlık sorunlarının önüne geçmek için düzenli olarak veteriner hekim kontrolü şarttır. Diş çürüme problemi ihmal edilirse ileri yaşam evresinde diş dökülmesi durumuyla karşı karşıya kalabilir. Yorkshire Terrier köpeklerinin hassas kemik ve vücut yapısı vardır. Bu nedenle özellikle aktivite saatlerinde yüksek yerlerden atlama gibi hareketlerden kaçınılması gerekir. Darbe almamasına dikkat etmeniz mühimdir.


Bir köpeğin bakım sorumluluğunu üstlenmeden önce lütfen gerekli şartları ve özeni gösterebilecek misiniz bundan emin olun. Üzücü sonuçların yaşanmaması için sorumluluk bilinci geliştirmiş olmanız gerekir. Küçük dostunuzun ayrılık, yalnızlık ve ilgisizlik gibi ruhsal durumunda çöküntüye neden olabilecek ihtimalleri yaşamaması hayatı için önem arz eder.