26 Nisan, 2024

Macaw Papağanı Özellikleri ve Bakımı

‘Amerikan Papağanı’ olarak bilinen Macaw’lar Yeni Dünya Papağanıdır. Papağan ailesinin kral boy üyeleridir. Kendi içerisinde 150 farklı türe ayrılır. Doğal yaşam alanlarını yağmur ormanları ve yoğun bitki örtüsünün hâkim olduğu yerler kapsar. Meksika, Karayipler, Güney ve Orta Amerika anavatanlarıdır. Macaw Papağanı Antik Çağlardan beri ilgi odağıdır ve evcil hayvan olarak beslenmiştir. Karşısına geçerek hayranlıkla seyredeceğiniz Antik Çağların  kanatlı güzelliği Macaw’lar hakkındaki detaylı bilgilere aşağıdaki yazımızda ulaşabilirsiniz. 


“Bir serçe, bilmez saatleri ama anlar çok sevdiği çiçeklerin açacağı o vakti”


Karakter Özellikleri


Mavi, kırmızı, yeşil, sarı tonlardaki renkleriyle göz alıcı parlaklığa sahip Macaw Papağanları oldukça zeki canlılardır. Beraber yaşadığı aile bireylerine bağlıdır. Aile bireyleriyle beraber zaman geçirmekten, oynamaktan, eğlenmekten ve onlarla konuşmaktan çok hoşlanır. Doğal yaşam alanlarında da oldukça sosyal kuşlardır, kendi aile grubuyla zaman geçirir. İnsanların seslerini taklit etmekten çok hoşlanırlar. Aslında bu sizinle kurduğu iletişim şeklidir. Etrafında gelişen olaylara meraklıdırlar ve meşgul olmayı severler. Her Macaw Papağanının kendine has karakter özelliği vardır. Davranışları kendine özeldir. Hassas yapıda, duygusal olan Macaw Papağanı sizden her daim özel ilgi ve sevgi bekleyecektir. Geçtiğimiz yüzyıllarda bazı tür ve cinsin soyu tükenmiştir bu nedenle soyları koruma altına alınmıştır. Bu noktada bu bilinçle Macaw Papağanınıza göstereceğiniz özen onun hayatı için çok önemlidir.


Fiziksel Özellikleri


Büyük, güçlü, kavisli gagaları vardır. Böylelikle tohum ve fındıkları rahatça kırabilirler. Güçlü ve çevik ayak parmaklarını el olarak kullanarak nesneleri kolayca kavramasına yardımcı olur. Cesur ve dikkat çekici görünürler. Tüylerinde gökkuşağının tüm renklerini görebilirsiniz. Çığlık atan cinsteki yüksek sesleri yağmur ormanlarında varlıklarına dair birer kanıttır. Uzun kuyrukları ve aerodinamik vücut yapıları vardır. Ormandaki ağaçların arasında kolayca uçmasını sağlar. 



Yaşam Alanı-Kafes Tercihi


Doğal yaşam alanlarını büyük geniş ormanlar kapsadığı için kanatlı dostunuza tercih edeceğiniz kafes büyük boyutlarda olmalıdır. Kanat açıklığında olması, içerisinde rahat hareket edebilmesi, kanat egzersizlerini yapabilmesi gerekir. Her gün beslenmek için 24km uzağa uçarlar. Bu nedenle kafes kapatılmaktan asla hoşlanmazlar. Kafes onun istediği zaman girip dinleneceği, yemini yiyeceği yuvası olmalıdır. Yaşadığı ev ortamının da büyük ve geniş olması bu nedenle önemlidir. Ev içerisinde özgürce uçabilmelidir. Bahçeli bir eviniz var ise iyi bir eğitimle bahçe içerisinde zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bir kuş asla kafese hapsedilmemelidir!• Kafes tercihindeki en sağlıklı seçeneğiniz pirinç olmalıdır. Asla boyalı kafes olmamalıdır. Boyalı kafeslerin etken maddesi zehirlidir. Çünkü papağanlar gagalamayı sever ve kafese tutunarak ilerler. Ve ayrıca büyük boyutlardaki kafes tercihi kanatlı dostunuzun mutlu, huzurlu ve rahat olabilmesi için önemlidir.


Kafesin Konumu


Kafesin iç mekândaki konumu çok önemlidir. Hava akımına maruz kalmamalıdır. Ev içi ısıtıcılar (klima, soba, şömine) gibi yüksek ısı ve sıcaklık faktörlerine yakın olmamalıdır. Banyo ve mutfak gibi nemi yüksek, bakteri oluşumlarına müsait alanlarda asla olmamalıdır. Oda parfümü, sigara gibi irrite edici kokulardan uzak olmalıdır, hatta aynı odada kullanılmamalıdır.


Kafes İçerisinde Olması Gerekenler 


Kafes içinde ve dışında boyasız veya boyası dökülmeyen doğal malzemelerden yapılmış oyuncakları, doğal pürüzsüz ahşap tünekleri (kumlu, plastik ve kumaş tünekler olmamalıdır) mutlaka olmalıdır. Tünekleri ayaklarının rahatça kavrayacağı genişlikte olmalıdır. Doğası gereği eğlenmeyi, meşgul olmayı çok seven bir tür olması nedeniyle yaşadığı ortamda bolca oyun oynamak isteyecektir. En sağlıklı tercih olan çelik suluk ve yem kabı temin edilmelidir. Kalamar kemiği kalsiyum ihtiyacını karşılamak, kuş kumu sindirim sistemi sağılığı, papağan gaga taşı hem mineral desteği hem de gagasını törpülemek için mutlaka olması gerekir.



Kafesin Rutin Temizliği Nasıl olmalıdır?


Macaw Papağanları da diğer papağanlar gibi temiz kuşlardır. Kafes ve kafes içinin hijyenine dikkat etmeniz gerekir. Günlük ve haftalık kafes ve kafes içi temizliği mutlaka yapılmalıdır. Günlük olarak kafes altı, mama ve su kabı, oyuncak temizliği yapılmalıdır. Haftalık genel temizlik de ise kafesin beyaz sirkeli bol su ile yıkanması gerekir. Aksi durumda kanatlı dostunuz sağlıksız bir ortamda kolayca hastalanır ve depresyona girer.


Egzersiz ve Eğlence


Macaw’lar çiftler hâlinde, büyük aile gruplarıyla veya 10-30 kişilik sürüler hâlinde yaşarlar. Macaw Papağanları habitatlarında şafaktan önce kalkar rutin kanat temizliklerini yaparak birbirlerine seslenirler. Özellikle çiftler birbirlerinin tüylerini temizleyerek birbirlerine olan bağlılıklarını yinelerler. Daha sonra beslenme alanlarına doğru kanat çırparlar. Öğlene kadar süren ziyafetten sonra birbirleriyle sohbet etmeye başlarlar. Sosyallik ve birbirleri ile yakın ilişki kurmak Macav’lar için önemlidir. Bu nedenle habitatından ayrılarak sizin evinize gelen kanatlı dostunuzun oyun ve eğlence saatlerine oldukça özen göstermeniz gerekir. Eğer yeterli alanınız var ve daha fazla sorumluluk alabilecekseniz yanına arkadaş getirmeniz yalnızlık hissini ortadan kaldıracaktır. Bol bol uçma, kanat egzersizleri yapmalıdır. Kafes içerisine asla hapsedilmemelidir. Bu kanatlı dostunuzu mutsuz ederek depresyona girmesine neden olur. Özgürce kanat çırpmalıdır. Konuşmayı, temas hâlinde olmayı çok sevmesi aranızdaki iletişimi güçlendirecektir. Onunla sürekli konuşmanız, eğitici oyunlar oynamanız fiziksel ve ruhsal sağlığı için gereklidir. Beraber yeni şeyler keşfederek oldukça meraklı olan kanatlı dostunuzu mutlu edebilirsiniz. Sağlıklı ve uzun bir ömrü olması için rutin veteriner kontrolü aksatılmamalıdır. Özellikle kuş veterineri ile kuracağınız iletişim papağanınız için daha sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır.


Beslenme Düzeni


Macaw’lar habitatlarında olgunlaşmamış ve olgun meyveler, çiçekler, yapraklar, sebzeler, tohumlar ve bitki sapları hatta böcekler ve salyangoz gibi protein kaynaklı diyetleri vardır. Bazı Macaw’lar palmiye ağacının sert meyvelerini ve yemişlerini de yiyebilmektedir. Öğünlerinde kaliteli pelet yem (tohum yemin aksine) mutlaka bulunmalıdır. Tek yönlü beslenme şekli yanlış ve eksik olduğu için öğünlerinde sebze şarttır. Her öğününde mutlaka bulunmalıdır. Sevdiği sebze, mevye, bitki ve tohumlar nelerdir hadi bakalım;Sebzeler; brokoli, kabak, taze-kuru fasulye (pişmiş olarak), barbunya (pişmiş olarak), soya fasulyesi (pişmiş olarak), bezelye (pişmiş olarak), pancar, biber, turp, ıspanak, balkabağı, kırmızı havuç, karnabahar, enginar, yer elması, patates (pişmiş olarak), mısır (çok az), kırmızılahana, karahindiba, brüksel lahanası, kereviz, bakla, enginar, şeker kamışı (nadiren ödül olarak), bamya.Yeşil Bitkiler; marul, maydanoz, pazı, reyhan, tere, nane, taze kekik, radika, ebegümeci, semizotu, dereotu.Meyveler; kivi, kavun, muz, elma, karpuz, salatalık, vişne, armut, üzüm, dağ çileği (koca yemiş), kayısı, şeftali, ananas, böğürtlen, dut, yabanmersini, ahududu, incir, armut, ayva, mango, portakal, mandalina, limon, yenidünya, incir, papaya, erik, nektarin, guava, çarkıfelek meyvesi, Hindistan cevizi, greyfurt, nar, kızılcık, kuşburnu.Tohum ve çekirdekler; fındık, badem, çam fıstığı, şamfıstığı, kabak-kavun-karpuz-nar-üzüm-böğürtlen-incir-portakal çekirdeği, aspir-keten-kenevir tohumu, susam, buğday/karabuğday, pirinç/esmer pirinç, nohut/leblebi, yulaf, arpa, kestane, ay çekirdeği, yer fıstığı, irmik.Severek tüketeceği bu gıdaların özellikle sebze ve meyvelerin taze, iyi yıkanmış olması gerekir. Güzel karışımlar elde ederek zevkle yiyeceği besin değerleri yüksek öğünler hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız öğünler, kanatlı dostunuzun beğenisi, ağız tadı ve karakter yapısına göre değişir. Bu süreçte sabırlı, nazik olmanız farklı tatları beğenisine sunmanız ve onu anlamanız çok önemlidir. İştahla yiyeceği, bayılarak tüketeceği salatalar, karışımlar hazırlayın ve onu mutlu edin, şımartın. Taze ve temiz içme suyu mutlaka bulunmalıdır. Damacana su tercih edilmelidir. Hayatında doğru ve dengeli beslenme düzeni olmalıdır, ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur.


Sevdiği Diğer Sağlıklı Gıdalar


Papağanınıza günde birkaç defa arı poleni verebilirsiniz. Haftada bir çay kaşığı yarım yağlı yoğurt gerekli kalsiyum desteği için verilebilir. Suyun içinde bırakılmış ve tuzu alınmış peynir gerekli kalsiyum ihtiyacı için verilebilir. Haftada bir haşlanmış yumurtanın sarısı ve kabuğu kalsiyum desteği için verilebilir. Ölçülü olunmalıdır fazlası midesini bozar. Ödül olarak tuzsuz ve yağsız patlamış mısır verilebilir. Rahatlaması ve sakinleşmesi için papatya verilebilir. Güzel bir çay hazırlayabilirsiniz. Soğumuş olmasına dikkat edilmelidir. Gül, japon gülü, leylak, hanımeli, karanfili papağanınız çiğnemekten oldukça hoşlanacaktır. Üzerine böcek, bitki ilacı veya koruyucu sıkılmamış olmasına dikkat etmeniz gerekir. 15 günde bir minik parçalar hâlinde tavuk ve balıketi verilebilir. Pişmiş veya çiğ protein desteği için makarna verilebilir.



Sağlığına Zararlı Gıdalar!


Kanatlı dostunuzun sağlına zararlı gıdaları bilmeniz ve beslenme düzenini buna göre hazırlamanız çok önemlidir. Unutulmaması gerekir ki insan gıdalarının birçoğunu tüketemezler işte bunların ayrıntılı listesi; kafein, tütün, alkol, paketlenmiş gıdaların ve içeceklerin asitli/asitsiz tümü, süt, avokado, yenidünya-üzüm-erik-elma-şeftali-kayısı-kiraz çekirdeği, mantar, soğan, tuz, şeker, çikolata, çiğ patates, siyah çay, patlıcan, tereyağı, domates sapı/yaprağı, pişmemiş fasulye gibi gıdaların tümü (yukarıda bahsetmiştik), kuşkonmaz, Trabzon hurması, yerfıstığının kabuğu beslenme listesinde asla bulunmamalıdır, ödül olarak veya küçük porsiyonlarda dahi asla verilmemelidir.


Bakım-Veteriner Kontrolü


Yağmur ormanları nemin yoğun olduğu tropikal bölgelerdir. Bu nedenle Macaw’ların yaşadığı ortamın nem dengesi çok önemlidir. Bakımında su ile spreyleme yöntemini kullanabilirsiniz. pH 7 seviyesindeki yağmurlama tekniği idealdir. Ayrıca nemin az olması deride çatlamalara ve acıya neden olur. Tatlı badem yağı bu sorunu çözecektir. Hem doğal olması hem de kokusu kanatlı dostunuzun çok hoşuna gidecektir. Ek olarak gaga bakımında da kullanabilirsiniz. Uzayan tırnak ve gaganın düzenli olarak kısaltılması gerekir. Bu konular hakkında daha detaylı ve derin bilgiye sahip kuş veterinerinden 6 ayda bir destek almanız önem arz eder. Antik Çağ’ın göksel kuşu ile beraber yaşıyorsanız veya yaşamayı düşünüyorsanız bilmeniz gerekir ki ait oldukları yer vahşi doğadır. Bu nedenle bakım ve sorumluluk bilinci ile hareket etmeniz çok önemlidir. Uzun, mutlu bir ömrünün olmasını istiyor ve size kanatlarıyla mutluluk getirmesini düşlüyorsanız sadece popülerliği için değil, onun hayatına anlam katmak için sevin ve ilgilenin.