26 Nisan, 2024

Emziren Kedilerde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Dişi kedilerde hamilelik ve sonrasındaki emzirme süreci iki önemli döngüdür. Ve bu iki önemli döngü içerisinde doğru, yeterli ve dengeli beslenme programının oluşturulması elzemdir. Kedilerin her yaşam evresinde değişen beslenme şekli özellikle dişi kedilerin hamilelik ve emzirme dönemlerinde büyük önem arz eder. Yazımızın içeriğini; hamile veya emziren kedilerinizin yaşam şeklini en iyi ölçüde artırmak, mutlu ve sağlıklı yavruların tatlı mırıltılarını duymak ve gelişimlerine destek olmak adına ayırdık.


Emzirme Dönemindeki Kedilerde Mama Tercihi


Emzirme dönemindeki kedilerin farklı besin ihtiyaçları olacaktır. Hamile kedinin karnındaki bebeklerin sağlıklı yönde gelişimi, doğum sonrasında ise emziren anne kedinin fazlalaşan enerji ihtiyacının karşılanması için mama tercihi dikkate değer ölçüde önemlidir. Tüketilecek olan besin kaynaklarının seçimi ve en ideal olanın seçilmesi bu dönemde bir hayli ön plandadır.



Hangi Özellikteki Kuru Mamalar Tercih Edilmelidir?


Emziren kedinin sağlıklı kalabilmesi, kaybettiği enerjiyi depolayabilmesi ve bol miktarda süt üretebilmesi için doğru mama tercihi mühimdir. Protein ve enerji bakımından zengin, yüksek seviyede kalori ihtiyacını karşılayabilecek mama olarak yavru kuru kedi mamaları tavsiye edilmektedir. Rahat sindirilebilirliği açısından en ideal tercih yavru kedi maması olacaktır. Dengeli ve besleyici besin maddeleriyle harmanlanmış kaliteli yavru kedi mamasının tercih edilmesi, anne ve yavru kedilerin huzurlu ve sağlıklı kalabilmesini sağlar.


Emzirme Dönemindeki Kedilerde Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?


Kedilerde hamilelik süreci 60 ila 70 (yaklaşık 9 hafta) gün sürmektedir. Ve bu dönemde bedensel ihtiyaçları sürekli değişmektedir. Doğumdan sonraki ilk 3 – 4 hafta bu ihtiyaçlarda artış gözlenmektedir. Harcadığı enerji miktarındaki artış nedeniyle protein, kalsiyum ve yağ bakımından zengin kuru mamalar beslenme programına eklenmelidir. Özellikle hamilelik dönemindeki kedinin iştah oranında ve hormon seviyesinde gözle görülür değişiklikler yaşanır. Bu evrede tüketilecek mamalar hamilelik sürecindeki kedinin ve karnındaki bebeklerin gelişimi için önemlidir. Yağ ve protein bakımından zengin mamalara geçiş yapmak ve emzirme döneminde de bu mamalara devam ederek miktarında artışa yönelmek yapmanız gerekenler arasında olacaktır. Emzirme döneminin devam ettiği 8 – 10 haftalık döneme kadar yavru kedi mamasına devam edilmelidir. Bu dönem aynı zamanda yavruların sütten kesileceği zaman aralığıdır.



Mamalar arası geçiş süreci doğru adımlarla uygulanmalıdır ve yumuşak olmalıdır. Tavsiye edilen, normal tükettiği mamanın içerisine %10 yavru kedi maması karıştırılmasıdır. Daha sonra bu adım yavaş yavaş artırılarak tamamının yavru kedi maması olacak şekilde sabitlenmesidir. Kedilerin damak tadı sert geçişleri sevmez, ani değişimlerden hoşlanmaz.


Emziren kedinin daha fazla süt üreterek yavruları daha iyi besleyebilmesi için yaş mama çeşitlerine de yönelebilirsiniz. Farklı çeşnilerde ağız tadına uygun, kaliteli yaş mamayı beslenme programına eklemek anne kedinin ve yavruların gerekli gıda bileşenlerini almasına yardımcı olur.


Bu süreç ve adımlar ile ilgili mutlaka veteriner hekiminizin onayını ve görüşünü almanız gerektiğini unutmamalısınız.



Tercih Edilecek Mamanın İçeriğinde Olması Gereken Besin Öğeleri


Emzirme Dönemindeki kedinin sağlığını ve değişen ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Mama döngüsünün değişimi hamilelik dönemde başlar, doğum sonrası, emzirme dönemi, yavruların sütten kesilme dönemine kadar devam eder. İşte bu süreçte tercih edeceğiniz mamanın içeriğindeki besin değerlerinin kalitesi bir o kadar önemlidir.


Yüksek kalitede yavru kedi mamalarına yönelinmesinin nedeni; lif bakımından zengin, yüksek sindirilebilirlik seviyesi, hızlı enerji sağlayan karbonhidrat sınıflarını içermesidir. Özellikle kolay sindirilebilen karbonhidrat öğeleri emziren kedinin yeterli enerjiyi depolamasına yardımcı olacaktır.


Lif zengini, sebze çeşitleri ile harmanlanan yavru kedi mamaları, emziren kedinin sindirim sistemi için önemlidir. Bunlara ek olarak anne kediler bu dönemde vitamin ve minerallere yoğun şekilde ihtiyaç duyarlar bu nedenle mamaların içeriği yağ asitleri, vitamin, mineral bakımından zengin olmalıdır. Özellikle Omega 3 yağ asitlerinin faydası azımsanmayacak kadar çoktur.



Emzirme Dönemindeki Kedilere Vitamin Takviyesi


Emzireme döneminde veya hamile olan kediler vitamin takviyelerine ihtiyaç duyabilmektedirler. Doğum sonrası halsiz, yorgun ve iştahsız olabilirler. Bu kedilerde yaygın olarak görülmektedir, kısa sürelidir endişelenmeyin. Hassas geçen süreçlerinde kullanabilecekleri vitaminler için mutlaka veteriner hekiminizin görüşü ve onayı olmalıdır.


Emzirme Döneminde Su Tüketiminin Önemi!


Emzirme dönemindeki kedinin yanında her daim ağız ve diş yapısına uygun özel formüle edilmiş kaliteli yavru kedi mamasının bulunması gerekir. Buna ek olarak yanında her daim rahatlıkla ulaşım sağlayabileceği taze ve temiz içme suyunun bulunması da önemlidir. Su tüketimi kontrol altında tutulmalı ve gözlenmelidir. Dehidrasyon riski ile karşı karşıya kalmaması süt üretimi ve kendi sağlığı için oldukça önemlidir.



Anne ve Yavru Kedilere Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?


Bu süreçte sağlayacağınız destekler sadece beslenmeyle sınırlı değildir. Beslenme programının kontrolünü sağlamanın yanında anne ve yavruların huzurunu da sağlamanız gerekir. Onlara sunacağınız rahat, sessiz, sakin ve temiz yaşam alanı kendilerini güvende hissetmeleri için elzemdir. Hamile veya emzirme dönemindeki annelerde oluşan hormonsal, davranışsal değişiklikleri anlayışla karşılamalısınız. Anne stresli, gergin, agresif olabilir, yavrularını size göstermek isteyebilir hatta yavrularını reddedebilir. Ona saygıyla yaklaşarak anneye ve yavrulara yardımcı olmaya çalışmak önceliğiniz olmalıdır. Böyle bir durum ile karşılaştığınız zaman mutlaka vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden destek almanız gerekir. Yaşam standartlarının ve konforlarının yüksek oranda tutulması anne ve bebeklerin sağlığı ve huzuru için gereklidir.


Yazı boyunca ilgili bilgileri hem evde bakım, sorumluluğunu üstlendiğiniz küçük kediniz için hem de sokakta baktığınız kedi dostlarınız için uygulayabilirsiniz. Dişi kedilerin bu özel dönemlerinde yalnız olmadıklarını hissetmeleri, yanlarında olduklarınızı bilmeleri, kendilerini güvende hissetmeleri onları fazlasıyla rahatlatacaktır. Bu dönemde destek ve ilgiliniz küçük dostunuzun üzerinde olsun.